Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego był oddziałem Rejonowej Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej w Szczecinku. W kaliskiej przetwórni produkowano między innymi: kapustę kwaszoną, pomidory kwaszone, ogórki konserwowe, kompoty, warzywa solone, pulpy, sałatki i dżemy. Jednym z produktów tego zakładu były też ogórki kwaszone, które kiszono w dębowych beczkach i przechowywano w okresie jesienno-zimowym na dnie Jeziora Młyńskiego, znajdującego się na terenie zakładu. Głównym odbiorcą spółdzielni było wojsko polskie i radzieckie, licznie stacjonujące na Pomorzu oraz zakłady karne. Niewielka część produkcji przeznaczona była na handel do Niemiec.
W 2005 roku Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Kaliszu Pomorskim we współpracy z Urzędem Miejskim zorganizował pierwszy „Jarmark nad Jeziorem Ogórkowym” nawiązujący do tradycji kiszenia ogórków w beczkach i zatapiania ich w jeziorze. W roku 2014 obchodziliśmy wspólnie dziesięciolecie Jarmarku nad Jeziorem Ogórkowym. Tegorocznej imprezie towarzyszyła ponadto wielce barwna wystawa upamiętniająca dziesięciolecie Jarmarku nad Jeziorem Ogórkowym przygotowana przez Bernadettę Klimczak z Urzędu Miejskiego w Kaliszu Pomorskim. Wystawa przedstawia coroczną ceremonię topienia i wyławiania beczek z jeziora oraz atrakcje, które towarzyszą obchodom Jarmarku, m.in. występy mieszkańców Kalisza Pomorskiego, zaproszonych gości oraz wieczorne koncerty gwiazd polskiej i zagranicznej sceny.